Optimale opgroei

Hoeveel leuker is het om de progressie van jonge koi van dichtbij te kunnen volgen ten opzichte van Japanse azukari? Een VHQ tosai naar Nederland halen is een stuk voordeliger dan wanneer je een nisai of ouder importeert. Je weet alleen nooit of verwachtingen worden waargemaakt (of overtroffen). Belangrijk dus dat ik scherp en streng selecteer met betrouwbare partners en hulp van de kwekers. Zodra het geslacht van de koi is bepaald, verschepen we de tosai naar Nederland.

Met een scherp oog en hulp in Japan worden de meest talentvolle tosai gescout. Met de laatste technieken en een flinke overcapaciteit creëren we de optimale omstandigheden voor de doorontwikkeling van de jonge koi. Hiermee meen ik de omstandigheden in Japan te kunnen evenaren voor een gezonde groei in lengte, breedte en huidkwaliteit.

Hoe zien deze omstandigheden eruit?

Indoor

Groeien de Tosai door tot Nisai
(van april tot maart)

Hieronder meer informatie over de techniek en verzorging:

  • Veel ruimte om te groeien
    • 12 kuub
    • maximaal 24 (jumbo) tosai
  • Filtratie met flinke overcapaciteit
    • Red Label inline 50/55
    • Dit is een trommelfilter van de hoogste kwaliteit met bewegend bed, Japanse matten alsmede een trickle
    • Geschikt voor 50 kuub
  • Veel waterverplaatsing (flow)
    • 2 x Oase Aquamax Titanium a 31 kuub/uur, die normaal gezien op halve kracht zullen draaien
  • Ruime beluchting
  • Verwarming (afbeelding is indicatief)

  • Verlichting
    • indirect daglicht plus speciale spectrum verlichting voor koi met timer, vertraagde aan/uit functie voor kleurbehoud en – versterking, tevens maanlicht
  • Voer
    • afhankelijk van de periode wordt er 12 x per dag gevoerd met Kiyomizu Adult 6 mm drijvend (gemixt met een deel zinkend)
    • tijdens het voeren schakelen skimmers automatisch uit
    • er wordt flink gevoerd, daarentegen heb ik voor een optimale groei en pigmentbeheersing ook periodieke voerstops gepland
    • richting het voorjaar mix ik het kleurversterkende topvoer Color Up 5,7 mm drijvend van FD Food bij
  • Overige verzorging
    • bacterie onderhoud
    • melkzuurbacteriën
    • klei
    • af en aan wat fruit of gedroogde insecten treat
    • super tab (bacteriedrukverlager)
  • Waterverversing
    • ik wil niet op vers water bezuinigen en ben een voorstander van continu-verversing
    • de kraan staat dus continu open en hiermee wordt circa 8% per dag ververst
  • Monitoring
    • de koi worden continu in de gaten gehouden om afwijkend gedrag tijdig te herkennen
    • regelmatig controleer ik ammonia, nitriet en de PH waarden van het water

Outdoor

Groeien de Nisai door tot Sansai
(van april tot maart)

Hieronder meer informatie over de techniek en verzorging:

  • Veel ruimte om te groeien
    • 21 kuub
    • maximaal 21 nisai
  • Filtratie met flinke overcapaciteit
    • Red Label inline 50/55
    • Dit is een trommelfilter van de hoogste kwaliteit met bewegend bed, Japanse matten
    • Geschikt voor 50 kuub
  • Veel waterverplaatsing (flow)
    • 2 x Oase Aquamax Titanium a 31 kuub/uur, die normaal gezien op halve kracht zullen draaien
    • 1 x Oase Aquamax Titanium a 20 kuub/uur, beekloop
  • Ruime beluchting
  • Verwarming (afbeelding is indicatief)

  • Voer
    • afhankelijk van de periode wordt er 12 x per dag gevoerd met Kiyomizu Adult 6 mm drijvend
    • tijdens het voeren schakelen skimmers automatisch uit
    • er wordt flink gevoerd, daarentegen heb ik voor een optimale groei en pigmentbeheersing ook periodieke voerstops gepland
    • richting het voorjaar mix ik het kleurversterkende topvoer Color Up 5,7 mm drijvend van FD Food bij
  • Overige verzorging
    • fruit wekelijks
    • super tab (bacteriedrukverlager) wekelijks
    • melkzuurbacteriën maandelijks
    • klei maandelijks
  • Waterverversing
    • ik wil niet op vers water bezuinigen en ben een voorstander van continu-verversing
    • de kraan staat dus continu open en hiermee wordt stabiel circa 8% per dag ververst
  • Monitoring
    • de koi worden continu in de gaten gehouden om afwijkend gedrag tijdig te herkennen
    • regelmatig controleer ik ammonia, nitriet en de PH waarden van het water